Havdhemboken

Reklam Havdhemboken 150 01

En andra bok om Havdhem.

Så äntligen har den kommut ut. 
Priset är 400:-
För mer info klicka här.

Bilder - Gotland

wallpaper-1680x1050-02.jpg

Bilder - Växter

Wallpaper_1680X1050_Jordgubbsblom_01.jpg

Rubrik-Frans-01a

Frans991017C1999

Det är jag som är Frans, katten framför andra katter tycker matte.

Jag är tre år på det fjärde. Min bästis är grannkatten Findus.

Ibland går jag över till honom för att ha kul, men nästan lika ofta kommer han över till mig.

Favoritplatsen är i en korg på mattes skrivbord eller bakom tangentbordet med huvudet på någon knapp så datorn får fnatt och jag får äntligen lite uppmärksamhet.

Solen det är något alla katter gillar att ligga i, men inte jag. När jag var liten fick jag solsting och höll på att dö, så efter det håller jag mig ifrån solen. Jag gillar inte värme över huvud taget.

Ibland känner jag ett starkt behov av att vara vegetarian, t.ex. när jag träffar på en storråtta och känner mattes krav av att jag borde fånga och käka upp den. Men dom är ju så himla stora, jag blir mätt bara jag tänker på det. 

Frans991017BVarje morgon: Husse bär mig upp till matte där jag lägger mig bekvämt mitt på hennes bröst. Sen kräver jag att matte klappar och myser med mig. Hon måste lägga mig försiktigt åt sidan när hon tänker stiga upp annars blir jag sur och sticker ner.
När matte har plockat ihop sina kläder bär hon mig ner och sätter mig på köksgolvet sedan följer jag med henne till badrummet för att dricka vatten i min egen mugg som står i duschen. 
När vi är klara går jag med henne ut i köket igen. Där serveras det grädde på fat, nere på golvet vid hennes sida, men inte förrän hon plockat fram frukost och satt sig ner. Vilket ibland kan ta onödigt lång tid. 

Ibland retas hon mig genom att visa mig gräddpaketet, då kan jag inte låta bli att slicka mig flera gånger runt munnen och ibland räcker det med att hon sätter ner fatet på bordet, för att slickreflexen ska sätta in.

När husse och lillmatte kom hem från Mallorca hade dom köpt med sig en jätterolig leksak till mig, en laserpenna. När matte trycker på en knapp lyser en röd punkt, som sedan far runt i rummet och jag efter.
Upp på möbler och in under soffor. Helkul. Men jag giller inte när den sticker in i bokhyllan och gömmer sig bakom böckerna, då brukar jag ligga alldeles stilla och vänta på att den ska komma ut. När matte tar tag i laserpennan skramlar det lite från dess kedja och då vet jag att det är kul på gång. Hur mus3tyst matte än försöker ta upp laserpennan, hör jag det underbara ljudet och vad jag än gör släpper jag det för att få leka med "laserråttan". Ibland är jag säker på att jag fångat den, men när jag försiktigt lyfter på tassarna har den smitit. En dag ska jag vinna.


Ps. Stolen jag ligger på är Mattes. Hon blir sur om jag ligger där, säger att stolen blir full av katthår, men det struntar jag i. Lite katthår har väll ingen dött av. Se på mig och mina kompisar, vi är fulla av katthår och vi har inte ens blivit sjuka.

Dom här är goda att leka med.

Frans1999Frasse991112Här ligger jag och försöker få plats, men matte undrar hur jag egentligen kan få plats i en sådan liten låda, så fet som jag är. Men där har hon fel, Findus är faktiskt fetare än jag.  (Förlåt Findus. Ja du vet ju hur dom går på dom där mattarna)

Sablars nu kom matte på mig igen. Här får jag ju inte vara. Skulle ju bara kolla hur det såg ut här uppe och förresten tänkte jag inte stanna där så länge, det är så trångt.

Här ligger jag och har det bra.

Men skulle matte eller husse starta laserskrivaren på kontoret är jag genast vaken och rusar in, hoppar upp på skrivbordet och kastar mig fram till skrivaren.
Frans2Det ena pappret efter det andra går in i skrivaren och kommer ut på ett annat ställe, jag fattar inte hur.
Jag är på helspänn vet inte riktigt vad som händer, jag försöker hindra papperna att försvinna in i skrivaren genom att slå på dom med tassen. Men dom sticker ändå in i skrivaren. Jag kan smälla till rätt hårt med tassen, nästan så att hela skrivaren hoppar till. Det är ganska läskigt, minsta ljud kan få mig att hoppa till i det läget. Husse och matte brukar skälla och säga att den kan gå sönder om jag fortsätter på det viset.

En gång stack jag in nosen där papperna försvann in och då var det någon där inne som tog tag i mitt morrhår och drog till. Fy sjutton vad det gjorde ont, så det gör jag aldrig om. Att han knycker en massa papper är en sak, men att han försöker ta mina morrhår är en annan sak.

Kopiatorn som har rörlig överdel var en kul leksak. Den kunde man sitta på och åka fram och tillbaka på. Men inte efter att den försökte strypa mig. Jag satte mig mellan den och väggen när inte husse såg, men vad hände, jo då kommer den rörliga överdelen farande och trycker mig mot väggen precis vid halsen. Otäkt säger jag bara, så dit går jag inte mer, hur lockande den än kan vara.

Jag har en mugg med vatten i badrummet som jag brukar dricka ur, men att ta sig dit kan ibland vara rent livsfarligt, för där i badrummet bor det två otäcka typer.
En heter Tvättmaskin och en heter Torktumlare. Ibland för dom ett så otäckt liv att jag är helt övertygad om att dom tänker fånga mig och kanske äta upp mig. Inget i hela världen kan få mig att gå in dit när dom är på G. Jag brukar vänta tills dom har somnat, men ibland sätter dom igång precis när jag är beredd att smyga in. Matte har försökt att tala mig tillrätta. Hon säger att dom inte är farlig och att dom dessutom sitter fast i väggen med ett snöre. Men vem tror på henne, hon har minsann lurats förr. 
Men värst av dom alla är en Herr Dammsugare som hon jagar mig med runt i huset.
Försöker jag gömma mig under en säng är han där eller försöker jag sticka bakom bokhyllan hittar han mig där. Jag har sett med egna ögon vad han kan sluka, så inte tänker jag låta honom få tag i mig. Hans skrattar hela tiden när han jagar mig. Det är det mest otäcka skratt man kan tänka sig.

Frasse33Matte är så fånig, springer alltid omkring och viftar med den där kameran, man kan aldrig slappna av.

Men ok, den här gången blev jag verkligen till min fördel, trots att jag inte hann slicka mig snygg.
Ok Du, kolla in den intressanta skrivaren i bakgrunden. Det är den jag ligger och bevakar.

Här om dagen kom jag hem med min första trofé.
Jag hade en svart hårtuss på ena klon.
Matte förstod med en gång att jag hade gjort processen kort med den okastrerade grannkatten utan känt namn. Han har liksom bestämt sig för att ta över mitt och Findus revir, men nu så fick han vad han tålde. Matte kollade om jag hade någon skada, vilket jag naturligtvis inte hade. Tror hon att jag är en klenis kanske. Lite svårt hade jag att förklara alla beige-rosa tussar i hela trädgården.

Husse han är inte snäll. Vet ni vad han säger till mig när han är på väg ut?
- Vet du varför jag har satt på mig skor? - Jo, så jag inte blir blodig om fötterna när jag trampar på dig.
Jag skulle ha bitit honom i benet om det inte var för att jag då skulle få en dålig smak i munnen.

Lillhusse honom är jag lite rädd för. Har hört hur han har burit sig åt med en annan katt som bodde här.
Han kom en dag in till matte i köket och när hon fråga var den lille kattungen var. Svarade han, - kissen pinkar. Matte anade som tur var oråd och rusade in i badrummet, där hörde hon konstiga ljud från toaletten.
Hon lyfte på toalettlocket och hittade en genomblöt kattunge.
Lillhusse tyckte att kattungen skulle pinka, men som tur var spolade han inte. 
Då hade han förmodligen försvunnit ner i röret.
Lillhusse borde ha begripit bättre, han var ju då, redan uppe i den aktningsvärda åldern 3. 
Men han har alltid varit lite barnslig den grabben.

P4060010Idag är jag glad, matte har skaffat guldfiskar till dammen. Nu ska här fiskas. Men hon har bara köpt två, vill bara testa om det fungerar, säger hon. Känns lite som om hon inte litar på mig. Jag tänker givetvis inte äta upp den fisk jag fångar. Nej bara kolla in dom närmare. Har aldrig sett en guldfisk förut. Klart man är lite nyfiken. 
Kattar och fiskar hör ihop på något sätt.
Bara inte Findus får nys om det här. Honom kan man verkligen inte lita på. Han är ett riktigt matvrak.

P4060009I påskas hade jag det svårt, matte var i Skåne, så jag var helt utlämnad till husse och hans stora skor. Inte nog med det, både lillhusse och lillmatte var hemma. Lillhusse hade med sig sin tramsige kattunge Max. Men jag satte honom allt på plats. Han får bara äta när jag har ätit färdigt (om det finns någon mat kvar då). Han hade egen mat med sig, sådan mat som jag absolut inte tycker om, men den tryckte jag i mig i alla fall. 

Lillmatte får man hela tiden se upp med, ska bara kramas. Hon förstår inte att jag är en stor katt nu. Stora katter kramas inte.

Tro inte att jag fjantar för matte på den här bilden, nej det kliar bara så mycket i pälsen.


P5080011Den här ekorren försökte jag fånga och hade inte husse kommit och sett vad jag gjorde så hade jag lyckats, tro mig.
Men husse det är en riktig förrädare, när han såg vad jag smög på, skrek han med full halls till matte att hon skulle komma och se vad jag smög på. Och alla vet väll hur matte är. Så då var det kört. Hon skicka husse in efter kameran medan hon höll ett öga på ekorren och mig. Sedan bevaka dom mig hela tiden så jag inte hade en chans att ta den rackarn. Slår vad om att han satt där uppe och skratta åt mig. Men jag vill bara säga det, att får jag syn på honom när jag är ensam, så ska han bara passa sig. 
Matte hon tycker att han är så gullig, själv tycker jag bara han ser god ut.

P5140027Findus och jag har fått förstärkning av Strömmens trevliga katt. Han är en gulfärgad hankatt, troligtvis inte kastrerad. Han har inte berättat vad han heter än, han är förmodligen lite blyg av sig. Men vi behöver all förstärkning vi kan få. Han bor på andra sidan om dom okastrerade hankatterna och vi kan nu bekämpa dom från två håll. Dom är ännu så länge fler än oss. Men vi är naturligtvis starkare och tuffare än dom.
Men en sak gillar jag inte, det är att han olåvnes går in och äter av min mat.

Haha, trodde vi att han var Strömmens katt, icke var han det. Inte underligt att han inte ville presentera sig. Matte har frågat Strömmen om det var deras katt, men han sa att deras katt hade försvunnit för ett år sedan. Undrar vems katt det är. 

Hurra! Jag har troligen en bror, (som för övrigt heter Bror) och som bor i Visby, snett emot Tossan och Maja på Styrmansgatan. Han lär komma från Bingeby-området och det är ju därifrån jag kommer. Han har precis samma färger som jag, har jag hört, men jag är nog lite stiligare.

 

Eller Oden om ni vill.

frasse4569aJag har nämligen blivit av med ett öga. Ja, ni läste rätt, mitt högra öga har grannens katt klöst ur. 
Det var en svår pärs att genomlida. När han hade klöst mig i ögat, tog det ett tag innan matte upptäckte det, men sedan blev det fart på henne. Iväg till veterinären skulle jag. Hon arbetade själv, så hon bad sin syster Pia att ta med mig dit, men med henne gjorde jag processen kort.
Hon ville att jag skulle gå in i en trång bur, men jag vägrade. Jag gav henne några skarpa tillsägelser och det var nog, för hon gav upp. Men matte är av ett hårdare virke. Hon gav sig inte, hur mycket jag än stretade emot.

När vi kom till veterinären gick jag snällt både ur och i buren, som den naturligaste saken i världen. Det retade matte en hel del ska jag säga. Hon blängde surt på mig.

Den där killen (veterinären) han satte för något för mitt öga, så jag inte kunde se. Mycket irriterande, ska jag säga. Jag försökte både länge och väl att få bort det som satt för. Jag gav upp när matte förklara att hela ögat var borta. Ärsh, man klarar sig rätt bra med ett öga.

Men nu har något värre inträffat. Jag ska berätta.

Prips......... När jag säger det ordet tänker ni kanske på öl, men det gör inte jag. Jag tänker på den nya katten som flyttat in hos oss. Prips heter han. Vilket namn. Hur kan man heta så utan att gå under. 
Frans ...... Prips, ja ni hör skillnaden.
Tro det eller ej, men han har samma färg på pälsen som jag har.
Vad tror ni det har lett till? Jo matte kallar mig för Prips ibland och kallar Prips för Frans. Det är ju inte riktigt klokt.
Som jag har jobbat för att få bort den där Prips.
Jag har använt alla mina tricks, men han är kvar.
Men jag ska nog klura ut något, så han flyttar tillbaka till stan.

Numera finns jag i katthimlen.
Dagen efter min begravning hade någon annan katt lagt en död mus precis ovanför min grav. Som en sista hälsning.