Info

En socken eller andra knappar kan ha fler undersidor.
Klicka på namnet så kommer dom upp.

Gilla på Facebook

Havdhemboken

Reklam Havdhemboken 150 01

En andra bok om Havdhem.

Så äntligen har den kommut ut. 
Priset är 400:-
För mer info klicka här.

Bilder - Gotland

2009-wallpaper-hundloka-01-1680x1050.jpg

Bilder - Växter

2009-wallpaper-bla-blomma-01-1680x1050.jpg

iMolin Rubrik Medeltidsjakten-28

iMolin Medeltidsjakten-27iMolin Medeltidsjakten-03Min syster Lotte försöker sammanställa alla medeltida stenbyggnader på Gotland som på något sätt nämns i "källorna".

Hon vill även ta bilder på dessa lämningar, så hon och jag bestämde oss för att ta en tur runt på den gotländska landsbygden 2006.
Jag packade ner kamera och kaffe och begav mig från Havdhem till Roma dit Lotte hade anlänt med buss.

iMolin Medeltidsjakten-09Startplats denna dag skulle vara Vatlings i Fole.
Som vanligt är det jag som kör och Lotte läser kartan......
Idag hade hon glömt läsglasögonen, så jag vet att vi kommer att få se platser som vi inte tänkt.... :-)

När vi anländer till Vatlings märkte vi att vi även glömt att beställa fint väder, så Lotte fick själv gå ur bilen och fota. (Själv satt jag kvar i bilen och löste Sudoku). Som tur var har jag varit på platsen förut och fotat, så jag hade en bild på huset att lägga ut här.

iMolin Medeltidsjakten-26Vi åkte sedan vidare över Krampbro upp till Sojdeby även det i Fole.
Nu hade det nästan, nästan slutat regna, så här steg även jag ut och fotade. Ett i mitt tycke vackert hus. Se på den vackra dörren, tänk vad dom kunde förr. 

iMolin Medeltidsjakten-11iMolin Medeltidsjakten-10Vi passerade Ganthem och passade på att kika närmare på kyrkan. Det här är en vacker liten kyrka som jag gärna hade velat titta närmare på invändigt, men tyvärr var den som så många andra kyrkor låst. Troligen är dom låsta för att en del människor inte kan skilja på ditt och mitt...

Nu hade det slutat regna så vi bestämde oss för att fika här utanför kyrkan. Lotte hade "glömt" att ta med kaffe, men som den "goda" systern, delade jag med mig av mitt.

iMolin Medeltidsjakten-19iMolin Medeltidsjakten-02Bringes i Norrlanda var nästa anhalt på vår tur. En ruin idag, men på medeltiden var detta ett ståtliga hus.
På egen risk gick vi upp på övervåningen för att få ett hum om hur det hade varit, då på medeltiden.
Från Bringes tog vi oss sedan fram på vägen sydväst om Bringes. Kanske inte världens mest förnuftigaste val. Vägen var smal och kändes ibland inte helt framkomlig , men den slingrade sig genom en vacker välskött skog.

iMolin Medeltidsjakten-06iMolin Medeltidsjakten-22Vi körde raskt ner mot Kräklingbo, när Lotte kom på att vi kanske skulle ha svängt ner om Anga. Jag fick göra en tvärbroms och vända, för vi hade ju helt missat nedfarten..... Lotte hon ska alltid sitta och halvsova. Hon förlitar sig helt på att jag både ska köra och läsa kartan.

Nåja.... så kom vi fram till gränsen mellan Boters och Hemmungs i Anga. Där på en åker låg några stenar, knappt skönjbara,
men en man i en av gårdarna försäkrade oss om att det var det gamla medeltida stenhuset.
("Hallå berörda myndigheter...." Det behövs mer skyltar.... Hur ska vi annars kunna hitta till "vår historia".)

iMolin Medeltidsjakten-18iMolin Medeltidsjakten-16Kräklingbo, här stannade vi till och tittade på kyrkan, sedan gick vi till den "nya" prästgården för att lokalisera platsen för den gamla medeltida prästgården/kastalen. 

iMolin Medeltidsjakten-15Vi hade svårt att hitta platsen, men som tur var fanns det folk hemma i prästgården som visste var vi skulle söka. Den gamla prästgården/kastalen var endast en förhöjning på marken sydväst om den "nya" prästgården. (Platsen tycker jag man bör märka ut, så att inte historien försvinner ner i jorden.

Här i Kräklingbo hade vi en anfader som var präst i början av 1600-talet (Nils Rasmusson Kräklingius), så för oss var det extra intressant med denna medeltida prästgård/kastal.

iMolin Medeltidsjakten-17

iMolin Medeltidsjakten-05iMolin Medeltidsjakten-04I Ala finns "Botvatte kastal" som ligger en liten bit ifrån stora vägen. Vi hade även här svårt att hitta platsen, så vi fick fråga oss fram.
Så äntligen kunde vi ta oss till kastalen som här var en lite större sten/jordhög än den i Kräklingbo. Även här borde det finnas en informationstavla.... (Men ni får skynda er att sätta upp den, för efter att jag fått ut denna sida, kommer horder av turister för att besöka platsen.... :-) )

iMolin Medeltidsjakten-07iMolin Medeltidsjakten-23Här vid Kastalen vid Ardre kyrka har sockenborna anlitat Gröna Jobb för att röja så att lämningarna framträder tydligare... (kanske en liten skylt även här). Nere vid Bringsarve har man återanvänt medeltida delar, såsom fint huggna stenar och även ett fönster.

iMolin Medeltidsjakten-08

iMolin Medeltidsjakten-20iMolin Medeltidsjakten-21Vid Petsarve Ardre i återfinner vi ännu en spännande medeltida lämning. Husbonden vid Petsarve visade och berättade om lämningarna. Om det hade varit ett kloster eller "bara" ett boningshus visste han inte. Av längden på vad som var kvar av murarna, så tycker jag att det mer tyder på ett kloster. Vi fick även gå in i källaren som hade välvt tak och i bortre ändan hade den en trapp upp, som nu slutade ovan jord.
Stenen till höger var en märkligt ihålig sten, som man kan undra vad den använts till.

iMolin Medeltidsjakten-25Bredvid källaren och murresterna på gården Mullvalds, som låg precis bredvid Petsarve, finns en stor kulle som troligen varit ett farmannahus. Den och dom andra delarna skulle var intressant att gräva ut...

Kauparebyggd är en plats som ligger uppe på en platå i Ardre. Svårt att tänka sig att på medeltiden var det full aktivitet här. Idag är platsen helt öde och det enda som finns här är snår av tynne och enesbuskar. Ännu en plats Gröna Jobb skulle kunna röja.
Besöket på denna plats fick bli vår sista historiekick för dagen.
Men snart kastar jag in kamera, kaffekorg och systrar i bilen och så bär det iväg på nya historiska äventyr.

Vilken fantastisk dag det varit, med massor av intressanta upplevelser. Jag känner mig helt fylld av historia...